– Det här är en stor försämring för oss. Det är en helt oacceptabel inställelsetid, säger Kristina Girhagen som äger Sollefteå Ridskola.
Det var kvällen innan midsommarafton som hennes sto Quira Z blev dålig i kolik. En sjukdom som gör att hästen får buksmärtor och slutar äta. Quira Z har också ett föl som behövde henne.
Spänd väntan
Men väntan på veterinär från Distriktsveterinärerna blev onödigt lång tycker Kristina Girhagen, drygt två timmar.
– Man vill inte tänka på konsekvenserna. Man förstår vad det innebär med en fölunge utan sin mamma. Det var många tankar som for genom huvudet.
Långa resor för jourveterinär
Från den första juni har Distriktsveterinärerna ändrat beredskapsområdena i Västernorrland. Eftersom man haft svårt att rekrytera veterinärer till mottagningen i Sollefteå är den numera endast öppen dagtid för alla djurslag. Det innebär att akuta fall på jourtid hanteras av veterinärer som är placerade i Sundsvall och Örnsköldsvik.
– De här veterinärerna är fantastiska. Men med lång inställelsetid håller vi på att klä av landsbygden möjligheten att ha betande djur. Vi måste få ordning på det här, menar Kristina Girhagen.
Lyckligt slut
När hjälpen väl kom var den avgörande. Stoet fick behandling och klarade sig. Hon står och mumsar gräs i en hage tillsammans med fölet Qiara när vi är på besök. Men Kristina Girhagen är bekymrad över utvecklingen.
– En timmes inställelsetid är vad vi skulle kunna acceptera, men två till två och en halv timma, då måste vi sluta med djur.
Dubbelt så hög faktura
Förutom att väntan blivit längre är hon kritisk till de ökade kostnaderna för henne. Veterinärens arbete med hästen kostar lika mycket som tidigare, men resorna eller den så kallade inställelsetiden är längre.
– Det innebär att det kostar fyra tusen mer, plus moms. Det är en skillnad som blivit över en natt.
DISTRIKTSVETERINÄRERNA
Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket och ska vara en garanti för att det finns tillgång till veterinärservice dygnet runt, året om. I uppdraget från regeringen ingår också att smittsäkra vid allvarliga sjukdomsutbrott samt kontroller djur som förs in över Sveriges gränser.
De har mottagningar från Hässelholm i söder till Kiruna i Norr. I Västernorrland finns Distriktsveterinären i Fränsta, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.