Foto: Hans Lindblom/SVT

Allvarliga brister i miljöarbetet stoppar vindkraftbygge i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av den stora vindkraftparken i Hästkullen i Viksjö ligger nere sedan snart två veckor. Företaget Nysäter Wind har själv beslutat avbryta bygget efter kritik från länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Uppgifterna bekräftas av Per Nordlund, vd för Nysäter Wind.

Beslutet att stoppa bygget fattades efter att länsstyrelsens miljöskyddsenhet gjort en inspektion på arbetsplatsen som ligger norr om Viksjö, på gränsen mellan Timrå och Härnösands kommuner.

Vindkraftparken Hästkullen

– Det är riktigt. Den 2 oktober valde vi att avbryta utbyggnaden men vi hoppas kunna återuppta arbetet så snart som möjligt, säger han till SVT.

Foto: SVT

”Ytterst allvarligt”

Enligt länsstyrelsens enhetschef, Sören Thor är förhållandena på platsen otillfredsställande. Länsstyrelsen ser ”ytterst allvarligt” på situationen och beskriver det som om Nysäter Wind inte verkar ha kontroll över sin egen verksamhet på området.

Länsstyrelsen har kritiserat förhållandena på platsen i 15 konkreta punkter. Det har dumpats jordmassor utan tillstånd, avverkats inom naturvårdsobjekt och byggts vägar där det inte är tillåtet. Vattendrag och våtmarker har påverkats negativt.  Listan på brister är lång i föreläggandet från länsstyrelsens miljövårdsenhet.

Nytt möte i morgon

Företaget har fått tid till den 15 oktober för att rätta till problemen. Det är alltså i morgon, tisdag.

– Vi har ett möte med länsstyrelsen inbokat till i morgon och det är vårt mål att vi ska kunna återuppta verksamheten så snart det bara går, säger han till SVT.

Han vill däremot inte kommentera vad byggstoppet kostat. Det blir en sak mellan Nysäter Wind och deras underentreprenör att reda ut.

– Generellt är det dock vår bedömning att bygget lett till stora mängder schaktmassor som vi inte vetat vad vi ska göra av. Tyvärr har de hamnat på miljökänsliga områden, säger Nordlund.

Miljardprojekt

Nysäter Wind bygger totalt 114 vindkraftverk för 5,5 miljarder i två områden i Viksjö. Länsstyrelsen kritik riktar sig specifikt mot förhållandena vid Hästkullens vindkraftpark som består av 73 kraftverk.

Vindkraftparkerna i Viksjö ägs av Eon och Credit Suisse med Credit Suisse som majoritetsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet