Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Curt Forslund och Roland Lundberg i M Sverige listar tre saker de är kritiska mot i förslaget om hastighetssänkning på E14. Foto: Anna Beijron/SVT

Kritik mot hastighetssänkning på E14 – ”Bara en quickfix utan förankring”

Uppdaterad
Publicerad

”Gör om och gör rätt”, så avslutar M Sveriges lokalklubb i Sundsvall sitt svar till Trafikverket. I skrivelsen föreslår organisationen mittseparering för att minska dödsolyckorna på E14.

I slutet på augusti omkom en norsk kvinna i 60-årsåldern när en mötande bil kom över på fel sida på E14 i Hällsjö, väster om Sundsvall.

Ett tydligt exempel på att det inte räcker med att sänka hastigheten för att minska olyckorna, menar M Sverige i Sundsvall. Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen) är en intresseorganisation i trafikfrågor.

– Om det hade varit mitträcke hade det inte hänt, säger Roland Lundberg i M:s lokalklubb.

Saknar alternativa åtgärder

Förslaget att sänka hastigheten har varit ute på remiss fram till sista augusti. Målet är att nå nollvisionen med färre döda och svårt skadade i trafiken.

M Sverige och menar att det saknas en enhetligt bild av vilka effekter en hastighetssänkning ger, på kort och lång sikt. Trafikverket hänvisar till forskning och att sänkt fart räddar liv.

I videon listar organisationen tre punkter som de tycker talar mot en hastighetssänkning på E14. Och här nedan svarar Trafikverket på de tre farhågorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Farhågorna om E14 felaktiga svarar Trafikverket - här är tre skäl

Trafikverket anpassar hastighetsgränserna till vägarnas utformning. Översynen pågår i hela landet och är en del av nollvisionen – att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

Trafikverket menar att en väg, generellt sett, ska vara mötesfri för att lämpa sig för en hastighet över 80 kilometer i timmen.

Anpassade hastighetsgränser kan rädda ungefär sju liv per år i landet. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får.

På vägar som inte är mötesfria sänks hastigheten till 80 kilometer i timmen, med undantag för vägar med lite trafik (under 2000 fordon per dygn i medel).

Enligt Trafikverket är sänkta hastigheter en ”effektiv och tillfällig” åtgärd för att minska olycksrisken, i väntan på möjlighet att bygga mitträcken där det behövs.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hastighetssänkning på E14

Mer i ämnet