Foto: SVT

Kritik mot kommunen efter takraset i Lögdö Bruk

Uppdaterad
Publicerad

Taket på logen var dåligt, det var väl känt, men trots det har kommunen inte åtgärdat det och i onsdags rasade taket in.

– Vi är väldigt oroliga för hur det gått med föremålen inne i logen, säger Mia Forsberg-Sörmark, intresseföreningen Lögdö Bruk.

Lögdö Bruk är ett kulturreservat i Timrå kommun. Det gamla järnbruket ligger vid Ljustorps ån och består av flera gamla byggnader. Det var sent på onsdagskvällen som larmet kom att taket på en loge rasat in.

– Det står gamla hästvagnar och en likvagn och flera jordbruksmaskiner. Och vi brukar ha öppet där under Lögdödagarna och höstmarknaden, berättar Mia Forsberg-Sörmark, intresseföreningen Lögdö Bruk.

Mia Forsberg-Sörmark, intresseföreningen Lögdö Bruk, är orolig för de museiföremål som förvarats i logen. Foto: SVT

Föreningen är kritisk mot kommunen som valt att inte skotta taket trots att det varit känt att taket var dåligt.

– Vi har påtalat det under flera år säger, Mia Forsberg- Sörmark.

”Inga överlaster”

Men Staffan Abdrahansson, verksamhetsansvarig vid Kultur- och tekniska avdelningen, Timrå kommun, tycker kritiken är obefogad.

– Det var inga överlaster på taket. Det var 50 centimeter snö och det är inget märkvärdigt. När det börjar bli en och en halv meter då måste man skotta, säger han.

Men måste man inte göra en annan bedömning när det rör sig om ett spåntak som är omvittnat dåligt?

– Huset har stått i hundra år och du kan inte se hur virket är om du inte går upp.

– Det är klart att man kan vara orolig för att museiföremål har gått sönder, men för mig är det viktigaste att vi undvikit personskador, säger Staffan Abrahamsson.

Pengar var på väg

– Det är klart att det är bekymmersamt. Vi hade fått pengar och gått in med ansökan till länsstyrelsen, berättar Bo Markusson Kulturchef i Timrå.

Han menar att det är politiska beslut som gjort att renoveringarna dröjt.

– Vi har äskat pengar varje år, men det är ju politiska prioriteringar som styr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.