Publiktapp för mellon – och hård kritik

Publicerad

Kritiken mot årets upplaga av Melodifestivalen har inte varit nådig. Dåliga bidrag, dåliga programledare och också vikande tittarsiffror.
Men programledningen ser ingen anledning till förändringar när hälften av årets upplaga är avklarad.

När den första deltävlingen i Karlstad sändes var tittningen hög. Drygt 3,3 miljoner bänkade sig framför TV-apparaterna för att följa det populära programmet. Men sedan hände något.

Under den andra deltävlingen sjönk tittandet till drygt 2,9 miljoner, den sämsta siffran sedan 2010.

– Jag tycker det är för tidigt att göra några snabba analyser efter två program. Vi har ju fortfarande bara kommit halvvägs. Vi vet ju inte utfallet den här veckan och fram till finalen, säger Anette Helenius som är projektledare för melodifestivalen.

Fortsätter sjunka

– Den stora analysen måste vi sätta oss i lugn och ro med efter tävlingarna. Vi gör inga stora förändringar under pågående produktion, fortsätter hon.

Den tredje deltävlingen i Malmö förra helgen sjönk TV-tittandet ytterligare. Den här gången var det drygt 2,8 miljoner som följde tävlingen. Det är i stort sett en bra siffra men med mellomått den sämsta sedan 2011 för deltävling tre.

Enligt Helenius finns dock ingen risk att programledningen kör vidare på samma trygga koncept.

”Försöker hela tiden utmana”

– Vi försöker hela tiden utmana oss och det tycker jag att vi har gjort i år. En del saker är otroligt lyckade, andra har många åsikter om. Jag tycker att det är viktigt att det finns olika åsikter kring programmet.

Återstår att se om tittarsiffrorna fortsätter dala efter kvällens deltävling i Örnsköldsvik, den fjärde och sista innan det är dags för andra chansen och den slutliga finalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2018

Mer i ämnet