Kubal dagar från att stängas ner

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer signaler att USA kan tänka sig att lätta på sanktionerna mot Kubals ryska ägare, aluminumjätten Rusal som kontrolleras av oligarken Oleg Deripaska. Samtidigt tycks Kubal i Sundsvall varit dagar från att stängas ner.

I ett uttalande från det amerikanska finansdepartemet säger den amerikanske finansministern Steven T. Mnuchin att sanktionerna inte var tänkta att drabba ”vanliga, hårt arbetande människor som är beroende av Rusal”.

Nu tycks USA öppna för att lätta på sanktionerna – om storägaren Oleg Deripaska kliver åt sidan.

Kubal

”Dagar från stängning av Kubal”

De amerikanska sanktionerna utökades för några veckor sedan och slog hårt mot Kubal som ägs av ryska Rusal.

Produkter från Rusalföretag har varit helt stoppade på världsmarknaden-

I ett nyhetsbrev som kom ut under förmiddagen pekar Handelsbankens expert, Martin Jansson, att investerare förberett sig på att Rusal varit dagar från att stänga ner fabriken i bland annat Sundvall.

Samtidigt, menar Martin Jansson, innebär det amerikanska utspelet att Ryssland och Putin får möjlighet att lösa ut storägaren Deripaska och säkra jobben för 60 000 anställda inom denna jättekoncern som producerar 6 miljoner ton aluminum per år.

”USA kan tänka sig att lätta på sanktionerna om Deripaska frånsäger sig kontrollen över Rusal” skriver Handelsbankens expert.

Nyheten fick Rusalaktien att stiiga med 37 procent.

Förlängd frist

Den amerikanska regeringen har även förlängt fristen för Rusal fram till oktober att lösa krisen.

Lars-inge Arwidsson, VD på branschorganisationen Svenskt Aluminium,  gör samma analys som Martin Jansson på Handelsbanken – lösningen för Rusal, och därmed Kubal, ligger i att Deripaska kliver åt sidan, menar Arwidsson.

– Men, säger han, det händer saker timma för timma i den här affären.

– Jag tror att USA inte riktigt insåg vilka stora konsekvenser för hela Europa sanktionerna mot de ryska oligarkerna medfört, menar han

Tar ett halvår att starta upp fabriken

Från Kubal i Sundsvall är informationen fortsatt knapphändig.

”Vd Javier Navia jobbar med full speed för att lösa situationen”, skriver pressansvarige Oscar Johansson i ett mail.

I övrigt hänvisar Kubal till pressmeddelandet från det amerikanska finansdepartementet.

Att stänga aluminiumsmältverket i Sundsvall, Sveriges enda, är en mycket komplicerad process och att åter starta anläggningen igen kan ta uppmot sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet