”Med tanke på att den 12 november närmar sig, granskar nu Kubal och Rusals ledning alla olika scenarier och förbereder handlingsplaner samt utför konsekvensanalyser” skriver Johansson.
Oscar Johansson konstaterar också att de är i kontinuerlig kontakt med regeringen. De utlovar också mer information.
”I händelse av att vi är tvungna att avveckla verksamheten kommer detta i god tid meddelas alla intressenter” avslutas pressmeddelandet.
Trumps sanktioner
Aluminiumsmältverket Kubal ägs av ryska Rusal och är Sveriges enda producent av primäraluminium. De amerikanska sanktioner som nu kan stoppa verksamheten initierades av USA:s president Donald Trump och riktas mot sju ryska oligarker och deras företag. En av dessa är Oleg Deripaska majoritetsägare i Rusal.
När sanktionerna sattes in stod klart att flera företag runt om i Europa drabbades och de drogs då tillbaka. I ett uttalande från det amerikanska finansdepartemet sade den amerikanske finansministern Steven T. Mnuchin att sanktionerna inte var tänkta att drabba ”vanliga, hårt arbetande människor som är beroende av Rusal”.
En tidsfrist sattes för att handla med Rusals produkter och förhandlingar inleddes. Tidsfristen för en lösning är satt till 12 november.
Kubal
Kubal startade sin verksamhet i Sundsvall 1942 och är idag Västernorrlands största metallindustri. Fabriken är också Sveriges enda tillverkare av primäraluminium och cirka hälften av landets förbrukning framställs här.
I folkmun kallas fabriken fortfarande för Gränges eftersom den en gång ägdes av företaget Gränges aluminium. 1998 sålde Gränges smältverket till ledningen för fabriken och deras nybildade företag Kubikenborg aluminium i Sundsvall, Kubal. Två år senare, i oktober 2000 köptes anläggningen av Schweiska Glencore. 2007 skapades jätteföretaget United Company Rusal genom att de ryska företagen Rusal och Sual slogs samman med Glencore. Kubal hamnade då hos ryska ägare.