Foto: SVT

Kubal nedläggningshotat

Uppdaterad
Publicerad

Kubals ägare ryska Rusal funderar just nu på att avveckla aluminiumsmältverket i Sundsvall. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har inte bestämt oss än. Vi tittar på Kubal just nu, säger koncernchefen Vladislav Solovjev till Reuters.

Beslutet ska fattas i mitten av december enligt Reuters. Kubal är Sveriges enda aluminumsmältverk med en kapacitet på upp till 130.000 ton aluminium per år. Fabriken söder om Sundsvall har 430 anställda.

Kubal

Enligt koncernchef Solovjev tittar man även på andra smältverk. Det ena är Kandalaksha i nordvästra Ryssland med en kapacitet på 76.000 ton per år och smältverket Novokutznetsk i Sibirien med en kapacitet på 195.000 ton.

Priserna på aluminium är svaga just nu och det råder överskott på aluminium i världen.

– Det enda jag vet är att vi ska bli effektivare och tjäna mer pengar. Det vet vi ju att alla smältverk går med minus. Jag är överraskad över att man kommer med det här beskedet nu och på det här sättet, det skapar bara oro säger Stefan Hultman IF Metalls fackrepresentant på Kubal till SVT Västernorrland.

Kubal

Kubal startade sin verksamhet i Sundsvall 1942 och är idag Västernorrlands största metallindustri. Fabriken är också Sveriges enda tillverkare av primäraluminium och cirka hälften av landets förbrukning framställs här.

I folkmun kallas fabriken fortfarande för Gränges eftersom den en gång ägdes av företaget Gränges aluminium. 1998 sålde Gränges smältverket till ledningen för fabriken och deras nybildade företag Kubikenborg aluminium i Sundsvall, Kubal. Två år senare, i oktober 2000 köptes anläggningen av Schweiska Glencore. 2007 skapades jätteföretaget United Company Rusal genom att de ryska företagen Rusal och Sual slogs samman med Glencore. Kubal hamnade då hos ryska ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet