Foto: Rino Westberg

Kvarts miljon i stöd till Sollefteåbiograf

Uppdaterad
Publicerad

Sagabiografen i Sollefteå får mest av alla i enskilt stöd av Svenska Filminstitutet. Det står klart när stöden som beviljats i mars blivit offentliga.

Totalt fördelar Filminstitutet drygt 1,7 miljoner kronor i mars. Syftet är att utveckla biografens roll som kulturell mötesplats, att långsiktigt öka biobesöken i hela landet och att stimulera kommunens intresse och engagemang i bions framtid.

Salong på Sagabiografen i Sollefteå Foto: Rino Westberg

– De här pengarna ligger i ett större projekt och gör att vi kan fräscha till lokalerna, säger Rino Westberg som äger biografen tillsammans med sina söner.

Försöker överleva

Sagabiografen drivs som en ideell förening. Rino Westtberg driver också Royal bio i Kramfors, som ägs av kommunen. Han säger att det var ett hårt slag för alla mindre biografer när det 2017 beslutades om momshöjning på bio, från 6 till 25 procent. 

– Många lägger sig på rygg och dör. Men vi bestämde oss för att försöka överleva.

Interiör från Sagabiografen i Sollefteå Foto: Rino Westberg

Hur stort är biointresset i Sollefteå?

– Det är inte jättestort men det räcker till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.