Foto: Fredrik Israelsson

Kvicksilvertunnor fastnade i nät i Sundsvallsbukten: ”Det kom folk som var klädda som de skulle landa på månen”

Uppdaterad
Publicerad

Dumpningen av 23 000 kvicksilvertunnor i havet utanför Sundsvall gjordes från början utan allmänhetens kännedom. Nu berättar en av de lokala fiskarna om vad som hände när dumpningarna upptäcktes. – Det kom folk som var klädda som om de skulle landa på månen, berättar Bo Sillman.

Dumpningarna av tunnor i havet utanför Sundsvall startade i början av 50-talet, dessförinnan hade liknande tunnor grävts ner i marken på fabriksområdet i Stockvik.

Slängdes över bord

Inledningsvis gjordes dumpningarna när båtarna passerat sundet mellan Brämön och fastlandet utanför Njurunda. Här slängdes tio tusen 80-liters tunnor med kvicksilverhaltig katalysatormassa från tillverkningen av vinylklorid vid Stockviksverken söder om Sundsvall över bord. Först gjordes dumpningarna ute på internationellt vatten men sen allt närmare kusten.

Dumpade gifttunnor

Allmänheten ovetande

Från början var allmänheten helt ovetande om verksamheten som sedan uppdagades när de lokala fiskarna började få tunnor i fiskeredskapen. Bo Sillman från Lörudden minns förvåningen som uppstod när dumpningen blev känd.

– Vi visste inte att det dumpades, berättar Bo Sillman, fiskare från Lörudden.

Klädda som astronauter

När det blev känt att tunnor fastnat i fiskeredskap kom personal från fabriken i Stockvik och tog hand om tunnorna.

– Det kom folk som var klädda som om de skulle landa på månen, berättar Bo Sillman.

Hör hans berättelse i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick till när 23 000 giftiga tunnor dumpades i havet utanför Sundsvall. Foto: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet