Kvicksilvertunnor rostar sönder

Uppdaterad
Publicerad

De 23 tusen tunnor med kvicksilverhaltigt innehåll som dumpades i havet utanför Sundsvall på 50- och 60-talet är i allt sämre skick, det visar filmer som ett norskt bärgningsföretag tagit för knappt ett år sedan men trots det finns i nuläget inga planer på att ta upp tunnorna.

Bilder som det norska företaget Great Nordic AS tog i våras visar några av de 23 tusen tunnor med kvicksilverhaltig katalysatormassa som dumpades i havet vid Åstön och Bremön på 50- och 60-talet. Tunnorna är i dåligt skick.

– Själva stålet i tunnorna är borta och så ser det ut på de flesta tunnor som vi sett vilket betyder att betongen som finns i tunnorna håller på att vittra sönder, säger Dag Ammerud, Great Nordic AS.

Dumpade gifttunnor

– Det är omvandlingen till metylkvicksilver som sker i sedimenten som är faran, om det tas upp i näringskedjan, menar Ammerud.

Vill bärga tunnorna

Great Nordic AS har gjort undersökningarna på eget initiativ, samtidigt är företaget specialiserat på bärgning av metaller och intresserade av att utföra ett eventuellt saneringsarbete.

– Vi menar att vi har en metod att göra det på som kan vara intressant om det kommer en möjlighet att lägga in ett anbud, säger Dag Ammerud.

Sanering dröjer

Redan 2008 bedömdes tunnorna innehålla en mycket stor mängd kvicksilver enligt en vetenskaplig rapport. Även om de prover som gjordes då inte visar några alarmerande halter av kvicksilver i dumpningsområdet har området ändå placerats i den högsta riskklassen eftersom halterna i tunnorna bedöms som mycket höga. Men vägen mot sanering tycks vara lång.

– Vi arbetar på att det ska tas fram en plan för undersökningar av tunnorna i Sundsvallsbukten, säger Anna Stjärne på Länsstyrelsen i Västernorrland men menar samtidigt att det inte är så enkelt och att det är viktigt att det blir rätt.

På Länsstyrelsen i Västernorrland anser man inte att man har ansvar för att ta upp tunnor för provtagning och av de två företag som pekats ut som ansvariga är det ena, Fortum Ljungakraft inte längre existerande och det andra, Akzo Nobel Bygglim hävdar att man inte haft med dumpningen att göra. Trots det är Akzo Nobel villig att finansiera en plan för hur man ska gå vidare.

– Man måste börja med att fundera på vad man vet, sen måste man undersöka och bedöma hur föroreningssituationen ser ut, om det finns en risk eller inte. Det är en process och vi är i början av den processen, förklarar Anna Stjärne.

Okända halter kvicksilver

Norska Great Nordic AS menar att en bärgning och undersökning av några av tunnorna skulle kunna ge myndigheterna bättre möjligheter att bedriva en process. Dumpningen för 60 år sedan skedde med myndigheternas goda minne men skulle halterna av kvicksilver visa sig vara högre än vad som uppgivits blir miljösynden genast större. 

– Vi vill få fram ett frivilligt åtagande, en överenskommelse med bolagen för att ta fram en plan för undersökningen av tunnorna, så jag kan inte svara på om det blir mera krävande eller inte, det får eventuella undersökningar visa i framtiden, menar Anna Stjärne.

Fakta om kvicksilver

Kvicksilver (Hg) är ett av de allra farligaste miljögifterna. Eftersom det är ett grundämne kan det aldrig brytas ned eller förstöras genom kemiska reaktioner.

Mikroorganismer i mark och vatten kan omvandla den giftiga metallen kvicksilver till en ännu giftigare förening, metylkvicksilver. Denna förening bioackumuleras, dvs. halterna ökar genom hela näringskedjan. Det kvicksilver som vi en gång spridit i miljön utgör ett hot mot människor, djur och natur under lång tid framöver.

Stora mängder kvicksilver har fram till 50- och 60-talet släppts ut från pappers- och massaindustrin, där det använts som konserveringsmedel av pappersmassa och som bekämpningsmedel för att förhindra tillväxt av alger i rörledningar och maskiner. Omfattande fiberbankar med kvicksilver ligger nu i bottensedimenten.

Kvicksilvret var känt redan under antiken; romarna kallade det hydrargyrum, vattensilver. Därav den kemiska beteckningen Hg.

Källa: Naturvårdsverket/ Miljölexikon, Raben Prisma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet