Mordet begicks på en adress i centrala Sundsvall under nyårsnatten. Foto: Eva Harström SVT

Polis larmades medan mordet pågick – kvinna åtalas för nyårsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 50-årsåldern som misstänks för mordet på en jämnårig kvinna i Sundsvall under nyårsnatten åtalades på tisdagen. Själv har hon nästan inga minnen från kvällen.

Enligt åtalet har kvinnan berövat den jämnåriga kvinnan livet ”genom att hugga, sticka och skära henne med kniv till dess livet flytt”.

Vice chefsåklagare Peter Salzberg menar att omständigheterna har varit försvårande eftersom mordoffret ”sökt värja sig och förloppet varit utdraget”.

Nyårsmord i Sundsvall

SOS-samtal spelas upp

Det var tre kvinnor som träffats för att fira in det nya året i ena kvinnans lägenhet i Sundsvall. Det förekom alkohol under kvällen och natten. Tidigt på morgonen gick en av dem ut för att röka. När hon kom tillbaka hörde hon rop på hjälp, när hon öppnade ytterdörren blev hon vittne till den blodiga attacken. Hon stängde dörren och larmade SOS.

Av telefonsamtalet till SOS, som kommer att spelas upp under rättegången, framgår att mordet pågår under larmsamtalet. När polispatrullen kom till platsen möttes de av en blodig scen redan i hallen. Den misstänkta kvinnan höll en kniv i handen och satt på huk bredvid sitt offer täckt av blod. En av poliserna beordrade henne att släppa kniven men hon släpper den inte förrän hon sprejas med pepparsprej.

Mycket allvarliga skador

Den mördade kvinnan hade åsamkats mycket allvarliga skador och enligt polisens förundersökning hade till och med ambulanspersonalen svårt att hantera den syn som mötte dem i lägenheten.

Den misstänkta kvinnan har i förhör sagt sig bara ha ”små minnesfragment” av kvällen efter att ha druckit tre flaskor vin. Hon tror också att någon drogat henne med sömnmedel. Men hon förnekar brott då hon menar att hon inte kan ta på sig något som hon upplever att hon inte har gjort.

Analyser av kvinnans blodprov visar att hon varit avsevärt påverkad av alkohol och narkotika när mordet begicks. En undersökning av hennes psykiska tillstånd visar att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas. Vid husrannsakan hittade polisen både kniv och knogjärn i hennes väska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsmord i Sundsvall

Mer i ämnet