Det föll stora mängder snö dagarna omkring den tragiska händelsen då kvinnan dog. Foto: Ur polisens förundersökning

Kvinna dog i snödriva efter sjukresa – alla tre åtalade frias

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna hittades död i snön utanför sitt hem i Kramfors efter en sjukresa med taxi. Taxichauffören, bolaget och platschefen åtalades misstänkta för framkallande av fara för annan. Nu frias alla tre av Ångermanlands tingsrätt.

Det var i februari 2018 som en 77-årig kvinna hittades död i snön utanför sitt hem efter en sjukresa. Sjukresan skedde efter en snöstorm och sedan kvinnan släppts av på vägen utanför hemmet lyckades hon aldrig ta sig in i huset. Hon hittades död i snön av sin son morgonen efter.

Tre personer med anknytning till samma taxibolag, taxichauffören som körde kvinnan som platschefen på taxibolaget och taxibolagets ordförande, friades på torsdagen av Ångermanlands tingsrätt från misstankar om framkallande av fara för annan.

Flera oklarheter

Enligt domen är det flera oklarheter kring vad som inträffade strax efter att kvinnan blivit avsläppt och det går heller inte att fastställa vad hon dog av.  Enligt rättsläkaren har döden orsakats av sjukdom, främst en hjärtsjukdom, och det kan inte avgöras i vilken grad den låga temperaturen inverkat på dödsorsaken.

Kvinnan ringde från sin mobil 40 minuter efter att hon blivit avsläppt. Enligt tingsrättens dom är det värt att notera att hon inte ringde till 112 eller möjligen sin son, vilket hon borde ha gjort om hon ansåg att hon var i fara.

Mörker kan ha påverkat

Tingsrätten menar att mörkret kan ha gjort att varken han eller kvinnan såg hur mycket snö det var mellan infarten där hon blev avsläppt och fram till ytterdörren. Kvinnan sa även att hon inte behövde någon hjälp.

I avtalet mellan taxibolaget och Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland anges att taxichauffören är skyldig att hämta och lämna resenären vid dennes port. Enligt tingsrättens bedömning har taxichauffören inte följt avtalet, men menar inte att agerandet är straffbart.

Eftersom åtalet mot chauffören ogillas saknas förutsättningar för att döma platschefen och ordförande i taxibolaget för framkallande av fara för annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.