Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kvinnan misstänks ha gjort mot sitt barn. Foto: SVT

Kvinna från Ångermanland åtalas – misstänks ha försökt mörda sitt eget barn

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna åtalas för synnerligen grov misshandel och försök till mord på sitt eget barn som är i förskoleåldern, genom att ha gjort barnet sjukt.

SVT Västernorrland har tidigare avslöjat att en kvinna från Ångermanland sitter häktad misstänkt för att ha skadat sitt eget barn.

Barnet som är i förskoleåldern vårdades på sjukhus under flera månader förra året och det var sjukvården som gjorde en orosanmälan.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Kvinnan misstänks för att ha gett barnet livshotande skador genom att ge medicin och injicerat bakterier i blodet.

”Visat synnerlig hänsynslöshet och råhet”

Enligt åklagaren ska misshandeln bedömas som synnerligen grov eftersom kvinnan visat synnerligen hänsynslöshet och råhet, samt att gärningen är riktad mot ett skyddslöst barn som var i beroendeställning till henne.

Brotten ska ha begåtts under 1 januari till den 24 augusti förra året.

Münchausen by proxy

Bland bevisningen finns bland annat ett vittnesförhör med en barnpsykiatriker, där det ska framkomma att mammans agerande under brottstiden stämmer väl överens med hur Münchausen Syndrome by Proxy (barnmisshandel genom förfalskning av symptom) yttrar sig. Enligt åtalet framkommer det dessutom att den misstänkta kvinnans nära anhörig har beskyllt henne för att ha ”münchausen”.

Kvinnan, som förnekar brott, är sedan tidigare ostraffad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan i februari kunde SVT Västernorrland avslöja att en kvinna från Ångermanland misstänks för grovt brott mot sitt eget barn. Hör mer om fallet i videon. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland förgiftade sin dotter

Mer i ämnet