Den misstänkta kvinnan hävdar att hon och männen som är målsägare i ärendet haft ett avtal om att hon skulle leverera sexbilder till dem mot betalning. Totalt ska hon ha pressat dem på runt 500 000 kronor. Foto: SVT arkiv

Kvinna från Ångermanland misstänks för ett tiotal fall av sexutpressning mot män

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 30-årsåldern från Ångermanland misstänks för ett flertal fall av utpressning, försök till utpressning och bedrägeri.

Kvinnan ska ha skickat bilder och filmer med sexuellt innehåll via nätet mot betalning till ett tiotal män – och hotat avslöja dem om de inte beställde fler.

Totalt misstänks hon ha bedrivit utpressning för runt en halv miljon kronor.

Kvinnans ”verksamhet” tros ha pågått i tre års tid, med början i april 2021.

De män som är målsägare i ärendet är i de flesta fall från Ångermanland, men två av dem finns i Jämtland och en i Västsverige.

En man i Örnsköldsviksområdet ska enligt misstankarna ha betalat kvinnan fyra gånger för att hon inte skulle avslöja hans köp av sexuellt bildmaterial av henne.

– Kvinnan ska efter den första bildleveransen ha erbjudit någon form av prenumeration på liknande material, men när målsägaren sagt nej har hon hotat att avslöja dem, säger kammaråklagare Hanna Flordal som leder förundersökningen till SVT.

– Om det är kvinnan själv som medverkar i bildmaterialet eller om det är någon eller några andra vet vi inte ännu, fortsätter hon.

Blev inte häktad

Under torsdagen försökte hon få kvinnan häktad av Ångermanlands tingsrätt.

– Jag hävdade att hon skulle kunna fortsätta sin brottsliga verksamhet på fri fot. Det med hänvisning till att kvinnan begått fler misstänkta brott av det här slaget efter det att hon förhörts av polisen om det här, säger Hanna Flordal.

Men kvinnan släpptes fri – rätten ansåg inte att en häktning stod i proportion till brottsmisstankarna.

Vad säger kvinnan själv?

– Hon menar att hon och målsägarna haft en form av avtal. Men hon medger att det inte varit så lämpligt att hota med att avslöja det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.