Foto: TT / arkiv

Kvinna frös ihjäl utanför huset efter taxiresa – nu hålls rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Kramforskvinnan släpptes av utanför sin bostad i snöovädret efter sjukresan i taxi – men hon kom aldrig in i huset. Hon hittades ihjälfrusen på tomten dagen efter.

Till veckan börjar det rättsliga efterspelet i domstolen där tre personer knutna till taxibolaget ställs inför rätta för att genom försumlighet bidragit till tragedin.

Huvudförhandlingen i Ångermanlands tingsrätt inleds på tisdag. En taxichaufför, platschefen vid det taxibolag som chauffören är knuten till och ordföranden i taxibolaget står åtalade för framkallande av fara för annan.

Händelsen inträffade under det svåra snöovädret den 1 februari 2018. En äldre kvinna åkte med sjukresa till sin bostad i Kramfors kommun.

Kvinna död i snöoväder

Ymnigt snöfall

Kvinnan släpptes av utanför sitt hem men i den kraftiga blåsten och det ymniga snöfallet lyckades hon inte ta sig in i huset. Hon avled på vägen in.

Kammaråklagare Marlene Forsman bedömer att det inte går att bevisa genom det rättsmedicinska utlåtandet att någon av de åtalade personerna skulle ha vållat kvinnans död, som de inledningsvis misstänktes för.

Kan inte fastställas

– Obduktionen har inte kunnat fastställa att det var nedkylningen som gjorde att kvinnan avled. Därför åtalas nu taxichauffören, platschefen på taxibolaget och ordföranden för framkallande av fara för annan, säger Marlene Forsman på Åklagarmyndighetens hemsida.

Rättegången pågår i två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna död i snöoväder

Mer i ämnet