Kvinnan vittnade idag om den fasansfulla morgonen hon överfölls i sitt eget hem. Foto: SVT

Kvinnan berättade i rätten om mordförsöket

Uppdaterad
Publicerad

I dag hölls första rättegångsdagen i målet mot den 48-årige mannen som misstänks för att ha försökt mörda sin tidigare flickvän i Sundsvall. Bland annat vittnade kvinnan om hur hon överfölls av den tungt beväpnade mannen.

Det är med stor svårighet kvinnan berättar om morgonen den femte oktober är en hårresande historia. Hon skulle gå till jobbet, när hon överfölls av mannen, sin expojkvän, som väntade bakom hennes ytterdörr.

Hotad och förföljt

Han hade hotat och förföljt henne med telefonsamtal och sms under lång tid och kvinnan beskriver hur rädd hon var för mannen. Hon hade skaffat nytt lås till lägenheten och bett hyresvärden att byta portkod, vilket inte hade skett.

Så när mannen dök upp med en väska fylld med olika vapen, allt från basebollträ till en machete och elpistol, var hon övertygad om att han skulle döda henne.

Pratade i telefon

Det som antagligen räddade livet på henne var att hon pratade i telefon med en anhörig när hon lämnade lägenheten och överfölls. Denna kunde då larma polisen som snabbt var på plats.

Kan det ha varit en tillfällighet att det inte slutade värre?

– Min bedömning är att det var så, det var utanför hennes kontroll hur det hela utvecklades och det var inte hans agerande som gjorde att överfallet avbröts, säger Staffan Blyberg.

– Det var en tillfällighet att överfallet inte slutade värre än det gjorde, menar Staffan Blyberg åklagare. Foto: SVT

Nekar på flera punkter

Mannen erkänner bara olaga hot, men förnekar såväl människorov som förberedelse till mord. Enligt honom hade han inget uppsåt att vare sig skada eller döda kvinnan utan skulle bara skrämma henne.

Men åklagaren menar att mannens nekande inte förändrar något i sak.

– Han har redovisat sin bild och vilka incitament han haft, men straffrättsligt ser jag inte att det är förmildrande, säger Staffan Blyberg.

Mannen är tidigare dömd för att ha misshandlat en kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.