På parets senaste tillflyktsort i Ånge hölls 75 hundar. Foto: SVT/Polisen

Kvinnan har haft djurförbud sedan lång tid tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan, vars hundar nu är omhändertagna av länsstyrelsen, har en lång historia av djurplågeri och vanvård bakom sig. Redan för 15 år sedan fick hon djurförbud, något hon regelbundet brutit mot.

De över 70 hundar som omhändertogs sedan polisen i Ånge hittade dem förra veckan, är långt ifrån de första hundar kvinnan haft i sin ägo.

Smuts och sjukdom

De handlingar som rör henne och hennes djurhållning är en lång och skrämmande läsning om hundar i smutsiga utrymmen, hundar med avföring i pälsen, sjuka hundar, en som saknade ögon och tänder, men var full med bölder.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Första gången hon fick djurförbud var i februari 2005 då bodde hon i Gävleborgs län. Hon följde inte beslutet utan redan året därpå, 2006, omhändertogs tio hundar hos kvinnan.

Nästa anmälan kom in till länsstyrelsen i Örebro län där kvinnan bodde 2009. Då hade hon totalt 12 hundar som omhändertogs på grund av vanvård. Tre av hundarna var då så illa däran att de måste avlivas.

Huset förstört

I en tjänsteanteckning från november i fjol har länsstyrelsen Uppsala län tagit emot en anmälan om misstänkt djurplågeri på en fastighet i Uppsala län. Anmälaren har hyrt ut sin fastighet åt kvinnan och hennes partner.

”Det är bajs och kiss och fullständig misär överallt och huset är totalförstört”, berättar han för handläggaren och anteckningen fortsätter: ”Nu har djurägarna flyttat från adressen och inga djur finns kvar och ingen vet vart det har flyttat.

Stopp i Ånge

Sju månader senare kommer en anmälan till länsstyrelsen i Västernorrland om ett par i Ånge och deras dåliga djurhållning. Förra veckan satte myndigheterna än en gång stopp för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Mer i ämnet