Man och kvinna i Ånge döms för djurplågeri

Publicerad

Idag kom domen mot den man och kvinna som åtalades för vanvård av 86 hundar och hundra fåglar i Ånge och Ljusdal. Domen blir villkorlig och böter.

När polisen slog till mot först en gård i Ånge och senare i Ljusdal var det en motbjudande scen som väntade dem.

Vissa hundar var i mycket dåligt skick. De var smutsiga och hade avföring och smuts hängandes i klasar i pälsen. De flesta hundarna hade även exem, irriterade ögon, långa klor och inflammationer i tandklöttet.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Djurförbud

Kvinnan har haft djurförbud sedan 2005. Hon har dock hållit sig undan polisen och saknat adress.

När polisen kom till gården hade paret gett sig av. Länsstyrelsen hade aviserat en inspektion och först efter några dagar kunde de båda förhöras.

Döms för djurplågeri

Idag kom domen och både mannen och kvinnan döms för djurplågeri. Tingsrätten konstaterar att djuren måste ha levt under svåra förhållanden under en ”inte obetydlig tid.”

Kvinnan döms även för förgripelse mot tjänsteman. I samband med att länsstyrelsen tillsammans med polisen började avliva de stora mängder vanvårdade höns som fanns på gården i Ånge kastade hon ett vedträ och skrek: ”Dödat höns. Mördare. Fascister”.

Olovlig kraftavledning

Mannen i sin tur döms även för olovlig kraftavledning då han monterat ett extra eluttag i ett elskåp och en kabel kopplats in före elmätaren och huvudsäkringarna.

Böter och villkorlig dom

Tingsrätten skriver i domen att det inte finns anledning att tro att kvinnan ska fortsätta begå brott och att villkorlig dom i förening med böter räcker som straff. Böterna är 5 000 kronor.

Mannen döms till skyddstillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Mer i ämnet