Hör SVT:s reporter Frida Eriksson sammanfatta dagen i rätten här. Foto: Polisen

Ska ha vanvårdat ett 80-tal hundar i Ånge kommun – skyller på varandra

Uppdaterad
Publicerad

I september 2019 slog polisen till mot två gårdar i Ånge och Ljusdal och hittade 86 vanvårdade hundar och hundra fåglar.

I dag hölls rättegången mot den man och den kvinna som enligt åklagaren tillsammans bär ansvaret för djuren.

Vem har egentligen haft ansvar för de djur som vanvårdats i Ljusdal och i Ånge kommun?

Det var den frågan som mycket kretsade kring i tingsrätten under rättegången mot den man och kvinna som står åtalade för att tillsammans ha vanvårdat 86 hundar och hundra fåglar, varav majoriteten var höns, och utsatt dem för lidande. Enligt åklagaren ska de inte ha gett djuren tillräckligt med mat, tillsyn och vård.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Skyller på varandra

De två åtalade har tidigare under utredningen skyllt på varandra i frågan, och det fortsatte även i rättssalen. Åklagaren menar däremot att de båda har haft ansvar för djuren.

Uppdagades efter polisinsats 2019

Djurens situation blev känd efter att polisen slog till mot två gårdar i Ånge och Ljusdal i september 2019

På gården i Ånge hittade polisen först fåglarna. Därpå försvann den åtalade duon från platsen med varsin husvagn lastad med hundar. Polisen tipsades om var de befann sig och hann i kapp dem på en skogsväg i närheten av Ljusdal.

En av poliserna på plats gav följande beskrivning: ”Husvagnarna stank fruktansvärt, det var mycket avföring i husvagnarna. Vissa hundar var i dåligt skick, de flesta var ovårdade och mycket smutsiga med stora kakor av avföring eller smuts hängandes i pälsen.”

Majoriteten av hundarna hade också kraftiga eksem, långa klor, irriterade ögon och tandköttsinflammation.

Yrkar på villkorlig dom

Åklagaren Jenna Sourander yrkar på villkorlig dom i kombination med böter.

Domen kommer tisdagen den 7 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Mer i ämnet