Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På kvinnoanstalten i Ljustadalen, som ligger utanför Sundsvall, löses problemen med överbeläggningar bland annat med våningssängar och tältsängar. I videon kan du höra kriminalvårdsinspektören Marie Larsson berätta om situationen. Foto: Shanker Prem/SVT

Fullt på kvinnoanstalten i Ljustadalen: ”Då får vi använda tältsängar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullt på Ljustadalens kvinnoanstalt – men fler intagna är ändå på väg. Nu har våningssängar satts upp och tältsängar kommer användas för att täcka platsbehovet.

– Vi ser ett helt annat klientel med fler kvinnor som tillhör gängkriminalitet än tidigare, säger Marie Larsson, kriminalvårdsinspektör i Region Nord.

Beläggningsgraden på kvinnoanstalter ökade med 18 procent över hela landet från 2021 till 2022, enligt Kriminalvårdens egna statistik. Det finns 45 anstalter i Sverige, men bara 6 kvinnoanstalter. Det betyder att på kvinnoanstalterna måste kreativa lösningar hittas för det ökade trycket.

På anstalten i Ljustadalen, utanför Sundsvall, finns det egentligen bara 30 platser att erbjuda men de senaste åren har de haft upp till 35 intagna. En förklaring enligt anstaltsledningen, är att fler kvinnor blir gängkriminella, och därmed fyller upp platserna på anstalten till högre grad än tidigare.

Situationen har skapat utmaningar för både personalen och kvinnorna som bor på anstalten. Tältsängar har använts som nödlösning när trycket har blivit för hårt.

Anpassat säkerheten

– Det är jobbigt för båda personalen och de intagna. Det är en liten anstalt, det är trånga lokaler och här får vi försöka hjälpas åt, både personal och intagna, säger kriminalvårdsinspektören Marie Larsson.

Ytterligare en parameter som komplicerar situationen är, enligt Marie Larsson, att flera av de kvinnor som är intagna på anstalten lider av psykisk ohälsa och att det kan påverka dem negativt att dela rum.

Ljustadalen är en öppen anstalt och har säkerhetsklass 3, vilket är den lägsta säkerhetsgraden – men har varit tvungen att anpassa sig till intagna med klass 2, vilket skapar ytterligare utmaningar.

Felplacerar kvinnor

– Det har blivit problematiskt för det är ju fullt på alla anstalter. Det har gjort att man placerar ut mer kvinnor som egentligen skulle vara på en klass 2, till en klass 3. Det leder till mycket utmaningar för klass 3-anstalterna att hantera, säger Marie Larsson.

Tidigare i år fanns planer på bygga ut Ljustadalen, men de har pausats för tillfället.

Här är de olika säkerhetsklasserna

Säkerhetsklass 1:

Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2:

Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3:

Anstalterna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.