Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera bränder på ett område på 3,5 mil – hur hanterar räddningstjänsten det? Se vad insatsledaren Joakim Kastemyr säger klockan 20.30, när branden är under kontroll. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Flera mil lång brand efter järnvägen i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Flera bränder bröt ut längs järnvägen i Ånge under måndagseftermiddagen och totalt brann ett område på 3,5 mil.

Strax före klockan 21 var elden under kontroll, tack vare en stor räddningsinsats – som också bestod av frivilliga:

– Vi hade civila traktorer som åkte runt på eget initiativ och släckte på ett jättebra sätt, säger insatsledaren Joakim Kastemyr.

Bränderna bröt ut vid 16.30-tiden och initialt larmades över tio enheter till platsen. Strax före klockan 21 hade flera enheter lämnat och branden var under kontroll.

Enligt Bengt Olsson på Trafikverket är det troligtvis en gnista från ett tåg som orsakat gräsbranden. Trafikverket ska inspektera sträckan under måndagskvällen.

Brand efter järnvägen i Ånge

Stopp i tågtrafiken

Branden orsakade stopp i tågtrafiken mellan Stöde och Erikslund under eftermiddagen och kvällen. Tågtrafiken kommer att släppas på igen, antingen sent på måndagen eller på tisdagen.

Krister Berglund, pressjouren på Vy tåg, berättade under kvällen att de väntade på att räddningstjänsten ska ge tillåtelse att släppa på tågtrafiken.

– Det är stopp från båda håll, vi försöker lösa det med bussar som ersättningstrafik, sade han då.

Ödehus brann ner

Ett ödehus nära järnvägen ska ha brunnit ner. Christel Tarberg Hultin körde bil förbi platsen under eftermiddagen och fångade branden på film.

– Vi körde förbi flera bränder utan att se någon brandbil. Konstigt, sa Christel Tarberg Hultin, som var en av dem som ringde 112.

Enligt SMHI är det stor eller mycket stor brandrisk i Medelpad just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett ödehus intill järnvägen brann ner – se Christels film. Foto: Christel Tarberg Hultin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand efter järnvägen i Ånge

Mer i ämnet