Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Bergmark är en av landets främsta experter på klimat och bränder. Nu varnar han för att det kommer fler bränder längs järnvägarna i Västernorrland de närmaste dagarna. Hör honom förklara varför i videon. Foto: Peter Nässén/SVT

Extremt torr luft kan leda till fler järnvägsbränder i Västernorrland de närmaste dagarna

Publicerad

Efter flera dagar med bränder längs järnvägen i Ånge varnar räddningstjänsten för att bränderna kommer fortsätta de närmaste dagarna. Orsaken är ovanligt torr luft i området just nu.

Mats Bergmark är biträdande chef på Medelpads räddningstjänstförbund men också en av landets främsta experter på kombinationen klimat och bränder. Efter de senaste dagarnas bränder längs järnvägen i Ånge kommun varnar han för att bränderna kommer fortsätta.

– Det beror på att vi har en extremt torr luft över området just nu, säger Mats Bergmark.

Brand efter järnvägen i Ånge

Låg luftfuktighet

Normalt brukar räddningstjänsten räkna på att gnistantändning från exempelvis tåg och skogsmaskiner startar när luftfuktigheten sjunker till 30 procents relativ luftfuktighet, de senaste eftermiddagarna har man mätt upp luftfuktighet ända ner mot 15 procent.

– Det råder inte eldningsförbud men det är olämpligt att göra upp eld i skog och mark just nu med tanke på den stora antändningsrisken, säger han.

I videon hör du Mats Bergmark förklara vad den torra luften innebär, och hur han vill förebygga framtida järnvägsbränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand efter järnvägen i Ånge

Mer i ämnet