Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i Ånge är oroliga över sina hus, med tanke på de senaste dagarnas bränder längs järnvägen. Hör Trafikverkets Bengt Olssons reaktioner på det i videon. Foto: Stina Ahlinder/SVT, Johanna Vikar/Trafikverket

Efter bränderna vid järnvägen – Trafikverket: ”Förstår fullkomligt oron”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren har knappt börjat och det har redan brunnit på flera platser längs järnvägen i Ånge där flera ödehus har brunnit ner.

Boende nära järnvägen är nu oroliga för sina bostäder.

– Jag kan förstå den oron fullkomligt, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till SVT Västernorrland.

Under måndagen brann en flera mil lång sträcka längs järnvägen i Ånge – och under tisdagen fick räddningstjänsten återigen rycka ut när det brann på en flera hundra meter lång sträcka, då ungefär sex kilometer nordväst om centrala Ånge.

Och bränderna längs sträckan är ingen ovanlighet under sommaren.

Brand efter järnvägen i Ånge

– Det är ganska klassiskt, det är fjolårsgräs och fjolårsväxtligheten som hunnit torka under vintern. När snön försvinner och solen ligger på blir det som fnöske och otroligt lättantändligt, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Rensar vid sidan av spåren

Enligt honom brukar Trafikverket rensa ungefär 20 meter vid sidan av spåren för att det inte ska ta eld och ta fart. En åtgärd som uppenbarligen inte räcker till.

– Vi har försökt med olika typer av lösningar historiskt, med att ha tankvagnar med vatten stående. Svårigheten, eller utmaningen, blir att vi har 14 200 kilometer spår i vårt land. Var ska vi ställa tankvagnarna så de blir vettiga och i närheten av var det kommer hända nästa gång, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand efter järnvägen i Ånge

Mer i ämnet