Kvinnorepresentationen i styrelser ökar mest i Västernorrland. Eva Högdal, vd Almi Mitt, tror på ett trendbrott. Foto: SVT

Kvinnorna på frammarsch i länets styrelser

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en kraftig ökning av kvinnor på styrelseposter i Västernorrlands bolag. Den stora ökningen sker trots allt från en låg nivå, men Eva Högdal, VD Almi Mitt är positiv.

– Det kan vara tecken på ett trendbrott, säger hon.

Under de senaste åren har antalet kvinnliga styrelseledamöter ökat med 46 procent i Västernorrland. Det innebär att var femte styrelsepost innehas av en kvinna. I absoluta tal betyder det 644 kvinnor i länets styrelser. Och det är den största ökningen i landet.

Statistiken kan tolkas som om bolagsstyrelserna är intresserade av att rekrytera kvinnor då sju av tio nytillkomna styrelseposter tillsätts med kvinnliga ledamöter.

Det är Almi företagspartner som har undersökt kvinnors styrelserepresentation.

– Det kan vara ett tecken på ett trendbrott att man vid nytillsättningar tillsätter fler kvinnor och det är smart utifrån ett lönsamhets- och tillväxtperspektiv. Men det är trots det fortfarande trögrörligt i många företag och branscher, säger Eva Högdahl, VD Almi Mitt.

Andel kvinnor i styrelser

Län

andel kvinnor 2018 (%)

ökning 2013-2018 (%)

Västernorrland

20

46

Jämtland

19

7

Västerbotten

17

28

Norrbotten

18

23

Gävleborg189

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.