Foto: SVT

Kysste elev i omklädningsrummet – förlorar lärarlegitimationen

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i 50-års åldern hade en kärleksrelation med en högstadieelev. Efter en dom i förvaltningsdomstolen förlorar mannen sin lärarlegitimation.

Läraren var omvittnat skicklig pedagog, men omdömet svek när han blev alltför intim med en av sina högstadieelever. Mannens kollegor slog larm till rektor som talade med honom om att han måste agera vuxet och professionellt. Ändå fortsatte relationen och upphörde först när han blev tagen på bar gärning då han låst in sig i ett omklädningsrum med eleven för att kyssas.

”Särskilt olämplig”

Mannen anmäldes till Lärarnas ansvarsnämnd som gav honom en varning. Skolinspektionen ansåg att hans legitimation skulle återkallas och överklagade ansvarsnämnden beslut till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten gick på Skolinspektionens linje och skriver att:”utredningen visar att NN är särskilt olämplig att bedriva undervisning”.

Mannen bor numera i Ångermanland, men arbetade på en skola utanför Västernorrland när händelsen inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.