Drunkningsolyckorna har ökat de senaste åren. Låg simkunnighet bland nyanlända är en del av förklaringen. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Låg simkunnighet hos nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Livräddningssällskapet ser stora brister i simkunnighet bland nyanlända. Insatser för att fler ska lära sig att simma finns, men statistik visar att drunkningsolyckorna ökat de senaste åren.

När Badria Othman flydde till Sverige från Etiopien för några år sedan kände hon till att hennes nya hemland till stor del gränsade mot hav och var fullt av sjöar. Hon förstod tidigt vikten av att kunna simma och har genom Sörliden-Valla Samverkansförening påbörjat simundervisning.

LÄS MER: Nyanlända ska bli säkrare i vattnet

Men på grund av hennes jobb har hon inte kunnat slutföra den. Dessutom sätter kulturen från hennes hemland käppar i hjulen för en vuxen kvinna.

– Vi kan inte blanda oss med andra om vi inte har heltäckande kläder och det finns inte heltäckande badkläder att köpa här. Vi vill bada bara med kvinnor eller i heltäckande kläder, säger hon.

Större intresse ifjol

För männen är det lättare och förra året när Örnsköldsviks kommun startade riktad simundervisning för nyanlända var det flera som tog chansen.

– Då kom det ändå 20 personer, fram för allt medelålders pappor som ville lära sig simma. Vissa kunde simma, andra inte men tillsammans hjälpte vi varandra. Men i år är intresset inte lika stort skulle jag vilja påstå. Det har kommit folk som vill lära sig att simma men vi var ganska sena med att gå ut med information i år så uppslutningen blev inte så stor, säger simläraren Linnea Sjödin.

Oroande utveckling

Enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet har drunkningsolyckorna ökat markant i Sverige. Mellan 2007 – 2011 drunknade 63 personer under juni månad. Mellan 2012 – 2016 drunknade 75 personer vilket är en ökning med 25%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.