Patientens tillstånd försämrades men läkaren väntade med att skriva en remiss om cancertumör i bukspottkörteln. Bilden är en genrebild. Foto: TT

Läkare dröjde med cancerdiagnos

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en före detta läkare vid en vårdcentral i Västernorrland för sen upptäckt av bukspottkörtelcancer, uppger Nyhetsbyrån Siren.

I journalen från första besöket i oktober 2016 framkom det att patienten bland annat hade magbesvär och en förhårdnad runt naveln. Läkaren skrev ut medicin mot magkatarr och navelinfektion.

Symptomen blev värre och fram till det femte besöket i december samma år kom läkaren tillsammans med kvinnan överens om att skriva en remiss. Något som läkaren sköt upp att göra i flera veckor. Först i mitten på januari i år gjordes en undersökning som visade på misstänkt tumör i bukspottkörteln.

Ivo anser att läkaren inte uppfyllde kraven att ge en sakkunnig och omsorgsvård och ger också kritik till vårdcentralen som inte utredde händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.