• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Länssjukhuset i Sundsvall. Foto: SVT

Läkare läste inte journal – patient dog efter besök på akuten

Publicerad

En patient med förmodad skada efter våld skickades hem efter två timmar på akuten i Sundsvall.
Men läkaren läste aldrig patientens journal. Dagen efter hittades personen död.

En påverkad person fördes av polis till akuten vid Sundsvalls sjukhus. Personen misstänktes ha utsatts för högenergivåld och vårdpersonalen arbetade enligt traumarutin.

Röntgen visade dock inget och patienten skickades hem efter ett par timmar. Men läkaren missade att läsa patientens journal, där det stod att denne var klaffopererad och gick på det blodförtunnande läkemedlet waran som ökar risken för blödningar.

Hittades död i hemmet

Dagen efter hittades patienten död i sitt hem. Obduktionen visade på hjärnblödning som trolig dödsorsak.

Regionen anmälde händelsen som allvarlig vårdskada enligt lex Maria och gjorde en händelseanalys samt plan med åtgärder för att förhindra liknande felhändelser i framtiden. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, finner att vårdgivaren fullgjort sina skyldigheter och avslutar ärendet.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer