Foto: SVT

Läkarfacket: ”Inte sett några ansträngningar”

Publicerad

Landstinget har svårt att rekrytera kirurger till akutkirurgin i Örnsköldsvik – men säger samtidigt att man jobbar hårt för att lösa situationen. Lärarfacket är dock kritiskt till rekryteringsförsöken.

– Det uppdrag som landstinget har fått av politikerna är att säkra och utveckla den akuta kirurgin. Vi har inte sett några sådana ansträngningar. Och jag bad väldigt specifikt om att det arbetet skulle redovisas, säger Lars Rocksén från Ångermanlands läkarförening.

Läs mer: ”Inget behov av räddning”

Krisen i Landstinget Västernorrland

SVT: Politikerna säger ju klart och tydligt att akutkirurgin ska vara kvar här i Örnsköldsvik, kan man inte lita på det?

– Naturligtvis måste man lita på vad de säger, men det vi ser i praktiken är något helt annat. Och det är diskrepansen mellan deras beslut och det som faktiskt effektueras som är svårigheten här. Därför måste man redovisa: vad är det som görs.

Ångermanlands läkarförening menar att ett återinförande av lokalt styre på sjukhuset och skulle lösa delar av rekryteringsproblemen.

– I och med organisationsförändringar som ha skett de senaste åren, har ledningen flyttats allt längre bort från sjukhuset och det finns inte längre någon i ledningen som värnar om den kirurgiska verksamheten, eller ens sjukhuset i stort, säger Lars Rocksén.

– När landstingsledningen aktivt säger: vi kan inte, vi kan inte – då kommer man att misslyckas.

Läs mer: ”Vi har befarat det här scenariot”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet