Lakvatten i tingsrätten

Publicerad
SUNDSVALL Det var i oktober 2005 som ett stort utsläpp av giftigt lakvatten upptäcktes från Blåbergets sopanlägggning utanför Sundsvall. Idag stod Rekos vd inför rätta, åtalad för miljöbrott.

Över 6.000 kubikmeter avfall han rinna ut innan man, av en slump, upptäckte utsläppet. Flera bäckar och vattenflöden nedströms soptippen var svartfärgade och geggiga. Orsaken visade sig varit en PET-flaska som täppt till en lakvattenledning så att det förgiftade vattnet i stället tryckts upp och runnit ut.

Enligt åtalet borde stoppet ha upptäckts och åtgärdats i tid om bara bolagets egna rutiner följts. Miljöåklagaren valde därför att åtala Rekos vd, Anders Jonsson för vållande till miljöstörning.

Som så ofta i miljömål har åtalet dragit ut på tiden, först i somras åtalades Anders Jonsson och idag var det alltså dags för rättegång.
Straffpåföljden när det gäller miljöstörning ligger i normalfallet på mellan 80-100 dagsböter. IMen ioch med att det gått så lång tid sedan händelsen är det troligt att det mildras enligt, åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer