Svensson kräver Lambertz avgång

Uppdaterad
Publicerad

Justitierådet Göran Lambertz måste bort från Högsta domstolen. Det säger Sundsvallsadvokaten Pelle Svensson som är är starkt kritisk till hans uttalanden i debatten om Quickfallet.

Pelle Svensson ställer sig i den långa rad som uttalat stöd för en granskningskommission. Men idag lyfter han fram en annan fråga i debatten som han anser mer akut:

– Jag har definitivt tröttnat på hans tokerier och det här är en akut fråga. Han måste bort från Högsta domstolen. Vi kan inte ha ett justitieråd som högljutt lägger sig i en pågående rättsprocess som han gjort och fortfarande gör, säger Pelle Svensson.

Fallet Johan Asplund

Skrev rättsutredning

Pelle Svensson har företrätt Björn och Anna-Clara Asplund och har följt Quickutredningen genom alla 20 år. Det var han som skrev den rättsutredning som lämnades in till Göran Lambertz 2006.

– Göran Lambertz hävdar att det finns 50 bevis för Sture Bergwalls skuld. Jag uppmanar honom att visa upp dessa för oss alla så att vi kan pröva hans uppgifter, säger Svensson och hänvisar till de resningsprocesser som friat Bergwall efter åtta morddomar.

– Det kan väl inte vara så att han suttit på avgörande bevis och undanhållit rättssystemet dessa under resningsprocesserna, säger han retoriskt. Det är Göran Lambertz skyldighet att lägga fram de bevis han påstår sig ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Johan Asplund

Mer i ämnet