Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
400 i protest mot neddragningar Visa alla (2)
Visa alla (2)

Landsbygdsmarsch i Örnsköldsvik – 400 i protest mot neddragningar

Uppdaterad
Publicerad

De gula västarna tog över centrala Örnsköldsvik på lördagen när uppemot 400 personer samlades i protest mot nedläggningen av samhällsservice på landsbygden.

Plakaten hade tydliga budskap: ”Alla kan inte bo i stan”. ”Stäng inte vår skola”. ”Älska landsbygden”. Demonstrationståget sträckte sig drygt 100 meter genom Örnsköldsvik.

Budskap till politiker

Efteråt var Agneta Westberg från Långviksmon mer än nöjd och hon hoppas att budskapet gått fram till såväl kommunen, regionen som riksdagen.

– Politiker måste förstå vilka enomrma konsekvenser nedläggningar av samhällsservice på landsbygden kan få. Vi begär inte samma service som i staden men vi måste ha en grundservice för att kunna bo kvar. Företag måste kunna rekrytera personal, barn måste ha rimligt avstånd till skolan och det måste finnas åldringsvård i närheten, sammanfattar hon.

Fyra konkreta hot

Bakom protesterna som tog över centrala Örnsköldsvik på lördagen står Bygdsam i Gidealvdal och det är en bygd som idag ser fyra påtagliga hot.

Det finns förslag att lägga ned Hemling och Trehörningsjö skola. Samtidigt hotas vårdcentralen i Trehörningsjö, 20 platser vid äldreboendet Björnaborg och närarbetsplatserna i hela kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer