Landstingsdirektören avgår

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Anders L Johansson, landstingsdirektör i Västernorrland att han lämnar sitt uppdrag – och han går med närmast omedelbar verkan.

Efter fem år i Landstinget kommer Anders L Johansson att lämna sin tjänst som landstingstingsdirektör. Det framgår av ett pressmeddelande från landstinget på torsdagseftermiddagen. Han väntas lämna sin tjänst efter nästkommande landstingsfullmäktigemöte den 28-29 oktober.

Oklart uppdrag

I en intervju nyligen sa Johansson att han kände att hans uppdrag blivit ”oklart” efter den senaste tidens turbulens när det gäller den så kallade insatsplanen för landstinget. Han blir nu den senaste i raden av toppchefer inom landstinget som lämnar – eller får lämna – sina jobb.

– Anders L Johansson har gjort ett bra jobb för Landstinget Västernorrland. Jag är nöjd med hans insatser. Vi är nu överens om den här lösningen, säger vice ordförande i landstingsstyrelsen Erik Lövgren, (S).

Växte fram under sommaren

– Min avgång har ingenting med turbulensen just nu att göra, det här var ett beslut som växte fram redan under sommaren, säger Anders L Johansson.

Enligt avtalet kommer han att få en årslön i avgångsvederlag.

– Anders L Johansson har inte klarat av att leverera det han lovade. Men det är dubbelsidigt att han avgår just nu. I den turbulens som landstinget befinner sig i är det inte rätt tillfälle att byta högsta tjänsteman, säger Bengt Sörlin, (M), ledamot i landstingsstyrelsen.

Landstingspolitikern Ingeborg Wiksten, (Fp), har tidigare krävt landstingsdirektörens avgång.

SVT: På vilket sätt menar du att han har misslyckats?

– De beslut som vi tag i landstingsfullm har sen 2011 har inte blivit effektuerade. När det sker under så lång tid så är det inte, säger hon.

Inga negativa konsekvenser

Erik Löfgren, (S), som för bara fyra dagar sedan tog över jobbet som landstingsråd från Elisabet Strömqvist, (S), tror inte att dagens överraskande avgång kommer att få några negativa konsekvenser för arbetet med att få ordning på landstingets ekonomi.

– Arbetet kommer att fortsätta precis som tidigare, säger han.

Vill inte kommentera

Anders L Johansson har valt att inte närmare kommentera skälet till att han lämnar jobbet.  Han blev tillförordnad landstingsdirektör 2010 och sedan ordinare från 2011.

När han tillträdde 2010 hade han ett fempunktsprogram som han lovade genomföra:

1. God ekonomi, ej nya besparingar, men fullfölja besluten från 2008.

2. Upprätta kraftfull och tydligare ledning och styrning av landstinget.

3. Systematisk förbättrings- och utvecklingsarbete i verksamheterna – sådant som man skurit ner på.

4. God vård och fokus på hälso- och sjukvård. Målsättningarna för spretiga.

5. Bättre samordning. Ett län samma sjukvårdsorganisation.

När Johansson nu lämnar kommer Inger Bergström att gå in som tillförordnad landstingsdirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet