Visa alla (2)

Länets föräldrar delar inte lika

Publicerad

Ungefär vart sjunde par i Västernorrland delar jämställt på föräldradagarna. Grannarna i norr, västerbottningarna, är mest jämställda avseende föräldraledighet, enligt uppgifter från Försäkringskassan.

Den senaste statistiken (från 2016) visar att 14,8 procent av föräldrarna i Västernorrland delar jämställt på dagarna när barnet fyllt två år. Det lägger västernorrlänningarna i mitten av Sveriges 21 län och är färre än genomsnittet i rikets vart sjätte par.

Med ”jämställt” menar Försäkringskassan att föräldrarna tar ut minst 40 procent var av dagarna.

Liten försämring

Går man tillbaka i tiden, visar statistiken att jämställdheten i Västernorrland sjönk något 2016. De tre föregående åren var de över 15 procent, men jämfört med 2005, då bara 7,7 procent av föräldrarna delade jämställt, har det blivit en förbättring.

Bäst i klassen är som vanligt västerbottningarna, där delar nästan en fjärdedel av föräldraparen jämställt. Smålänningarna, eller Jönköpings län, ligger i botten av tabellen.

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer