Foto: Jessica Gow, TT

Länets skolor rasar i rankning

Publicerad

I år är sista året som Sveriges kommuner och landsting, SKL, rankar Sveriges kommuner efter deras skolresultat. Något som Västernorrlands kommunala skolor troligen är glada över.

I ett decennium har SKL rankat kommuner efter sina skolresultat. Men i årets rapport om tillståndet i de kommunala skolorna finns inte den listan med längre. SKL menar att det finns risk för att kommunerna fokuserar på ”att uppnå en viss placering”.

Men den nyfikne kan även i år se hur landets skolor står sig i förhållande till varandra, i Kommun- och landstingsdatabasen Kolada.

Alla kommuner sämre

Där kan man läsa sig till att samtliga kommuner i länet försämrar sitt resultat jämfört med fjolåret. Örnsköldsviks kommun får högst ranking i SKL:s jämförelse och placerar sig på plats 129 av landets 290 kommuner. Detta trots att kommunen står för det största raset, man har tappat 54 platser sedan i fjol.

Härnösand tappar lika många platser som Örnsköldsvik och tar sig inte längre in bland topp 200 i Sverige. Men det gör inte heller Sollefteå, Ånge och Sundsvall.

Sundsvall är sämst i klassen och bara 11 platser från att bli Sverigejumbo.

Klarar inte målen

En del av totalrankningen är hur många elever i årskurs nio som klarar kunskapskraven i alla ämnen. Då räknas nyinvandrade och elever med okänd bakgrund bort.

Även i den här ”deltävlingen” är länet förlorare. Bara Kramfors sticker ut genom att inte bara förbättra sitt resultat från fjolåret, man är också bäst i länet. 81,5 procent av eleverna i Kramfors klarar kunskapskraven i alla ämnen.

Detta kan jämföras med Sundsvall, som är sämst här också, där klarar bara 65,3 procent av niorna kunskapskraven. En försämring med nästan fem procentenheter från i fjol. Resultatet för de fristående skolorna i kommunen är 94,9 procent, en förbättring med 2,3 procentenheter.

SKL:s skolrankning (290 kommuner)

Visa
KommunRanking 2018Ranking 2017
Örnsköldsvik12975
Timrå132110
Kramfors 167115
Härnösand207153
Sollefteå258240
Ånge275229
Sundsvall279262

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer