Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filminspelning i Torpshammar – hästar och knark i Elina Sahlins debut Foto: SVT

Filminspelning i Torpshammar – hästar och knark i Elina Sahlins debut

Uppdaterad
Publicerad

Elina Sahlin har återvänt till sin hemort Stöde för att regissera sin långfilmsdebut – ett mörkt uppväxtdrama om drogernas påverkan på norrländsk glesbygd. Flera av skådespelarna är lokala ungdomar.

”Tystnad, tagning, kamera” ekar det i det gamla ödehuset i Torpshammar i västra Medelpad. Gång på gång på gång. Det pågår inspelning av långfilmen Glaspest, det är Elina Sahlin, född och uppväxt i Stöde, som skrivit och regisserar sin långfilmsdebut på hemmaplan.

– Den handlar om hästar, knark och epa-traktorer i Norrlands inland. Vi får följa med 14-åriga Jackies resa från hästtjej in i ett riskbruk, säger regissören Elina Sahlin.

Ekonomiskt stöd till debuten

Hon har själv skrivit manus till filmen och har hämtat en hel del inspiration från sin egen uppväxt i Stöde. Filmen har fått 6 miljoner i stöd från Filminstitutet och SVT samt två miljoner från Film i Västernorrland, utan stöden hade filmen aldrig blivit verklighet.

– Anledningen till att jag ville göra filmen är att den visar en sann bild av ungdomar och glesbygd på samma gång, säger Elina Sahlin.

Det är ett uppväxtdrama och flera av rollerna spelas av ungdomar från Sundsvallstrakten och för att möjliggöra inspelningen har Elina Sahlin tillfälligt flyttat hem till sina föräldrar i Stöde. Filmen kommer bland annat att visas i SVT, men det är i nuläget oklart när premiären blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.