Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här är det tänkt att fabriken för grönt flygbränsle i Långsele ska se ut – och enligt energiföretaget Unipers svenska affärsutvecklingschef Mikael Nilsson är den rådande krisen för både branschen och bolaget inget hot mot satsningen. Hör honom här. Foto: Uniper / Pierre Ragnehag SVT

Trots mångmiljardförlusterna – planeringen fortsätter för Långselefabriken

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var bolagen bakom den stora fabriksetableringen i Långsele åter på plats, den gången för att träffa ortsbor och företag.

Samtidigt har energikrisen i krigets spår slagit hårt mot den tyska energijätten Uniper som drabbats av miljardförluster på senare tid.

– Men jag kan inte se att satsningen i Långsele är hotad, säger Unipers affärsutvecklingschef Mikael Nilsson i intervjun här.

Det var i april som den stora etableringen presenterades.  Energijätten Uniper – med finska Fortum som huvudägare-  presenterade sina planer för en fabrik för tillverkning av grönt flygbränsle  i Långsele.

Uniper ska samarbeta med ett sydafrikanskt företag, Sasol, och planen är tillverka 100 000 ton bränsle per år med start 2026 – en volym som skulle täcka cirka tio procent av det svenska flygets behov. 

Beskedet slog ner som en bomb i hårt avfolkningsdrabbade Sollefteå kommun. Det skulle innebära 100 nya jobb på orten, och möjligheter till stora kringeffekter.

Till smattret av ett otal presskameror skrevs en avsiktsförklaring under av bland annat Uniper Sveriges VD och kommunalrådet i Sollefteå.

Sedan dess har krisen inom energisektorn slagit hårt om Uniper som gjort gigantiska förluster sedan kriget i Ukraina utbröt. En uppgift från finska TV-kanalen YLE har Uniper gjort förluster på hisnande 120 miljarder euro sedan årskiftet.

Uniper har snabbt tagits över av tyska staten som nu äger 99 procent av företaget. En konkurs för Uniper skulle allvarligt skada hela den tyska energimarknaden.

Frågan är ju vilka konsekvenser den här krisen får för etableringsplanerna i Långsele. Är den tyska staten, som fått betala dyrt för att rädda Uniper, lika intresserade som de tidigare finska ägarna?

Avgörandet för hela projektet blir Unipers investeringsbeslut som dock inte kommer förrän i slutet av 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.