Genrebild. Foto: TT

Länsstyrelsen i Västernorrland: ”En glad nyhet”

Publicerad

Västernorrland är ett av de hårdast drabbade länen när det gäller kvicksilver i sjöar och vattendrag. På länsstyrelsen ser man mycket positivt på de nya forskningsresultaten som pekar på att kvicksilverproblemet kan komma att lösa sig själv.

Frans Olofsson jobbar med miljöövervakning på Länsstyrelsen i Västernorrland. Forskningsrapporten från SLU som tyder på att kvicksilver förgasas i långt större utsträckning än man tidigare trott ser han som en glad nyhet.

– Det är en jättespännande studie och den inger verkligen hopp för framtiden, säger han.

– Det här löser mycket av den problematik som vi står inför men det är viktigt att se om studien är representativ även för andra områden, säger Frans Olofsson som också påtalar vikten av att få resultat från flera år så inte väderförhållanden och andra omständigheter gjort resultaten mera positiva än de är.

De stora områden med kvicksilverhaltiga fiberbankar som finns i Västernorrland kommer knappast att förgasas på samma sätt som det kvicksilver som finns i myrmarker och sjöar. Forskarna menar att där är ansamlingarna så stora att det kommer att ta mycket lång tid innan det försvinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.