Utsläppen av kobolt har skett från brännugnar i Noruyon ”Övre fabriken” i Sundsvall. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Länsstyrelsen i Västernorrland polisanmäler Nouryon

Publicerad

Kemijätten Nouryon i Stockvik har överskridit tillåtet utsläpp av kobolt, enligt Länsstyrelsen i Västernorrlands polisanmälan. Det är andra gången företaget polisanmäls på två år.

Förra året överskred Kemiföretaget Nouryon, tidigare Akzo Nobel, ”Övre fabriken”, utsläppsvillkoren för Kobolt vid två tillfällen. Först i april då företaget anmälde att man släppt ut för mycket av både nickel och kobolt. Vid andra tillfället, i november anmälde företaget att man överskridit utsläppsgränsen för kobolt med 1,5 kilo (4,5 kilo i stället för tillåtna 3 kilo).

Utsläppen kom från ”Övre fabriken” söder om Sundsvall.

Också 2017 polisanmälde länsstyrelsen Nouryon för att ha släppt ut för stora mängder kobolt.

Kobolt

Kobolt (Co) är en hård, glänsande silvergrå metall med många användningsområden. Kobolt kan användas till legeringar med högpresterande egenskaper, som behövs till bland annat jetmotorer, rymdskepp och turbiner.

Batterier är ett annat användningsområde för kobolt, det används till exempel i batterier till elbilar.

På grund av hög efterfrågan och osäker tillgång ligger kobolt på EUs lista över kritiska material.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.