Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsrådet Daniel Gustafsson berättar här om hur Länsstyrelsen förbereder sig för en eventuell flyktingvåg från Ukraina till Sverige och Västernorrland. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Västernorrland trappar upp beredskapen för att ta emot flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Efter krigsutbrottet i Ukraina har uppskattningsvis omkring en halv miljon människor lämnat landet. Länsstyrelsen i Västernorrland trappar nu upp flyktingberedskapen.

– Migrationsverket har platser, och pandemin har lett till att samarbetet mellan berörda myndigheter är väl intrimmat. Men det är svårt att veta hur många som kommer hit, säger länsrådet Daniel Gustafsson här i intervjun.

141 ukrainska medborgare hade på tisdagsförmiddagen ansökt om asyl i Sverige. Högst sannolikt kommer den siffran att öka väsentligt de närmaste dagarna.

– Migrationsverket ger en uppdaterad lägesbild i det här avseendet tre gånger i veckan framöver, berättar Daniel Gustafsson.

Svårt att sia

Om den situation som väntar kommer att kunna liknas vid den under hösten 2015 har han svårt att sia om i dagsläget.

– Det är en mycket bra fråga, och en svår fråga. 2015 var läget i Sverige lite annorlunda än i dag generellt. Bland annat hade vi delvis en annan lagstiftning på området då än den som gäller nu, säger Daniel Gustafsson.

– Sedan beror det ju också på hur långvarig den här konflikten blir förstås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet