Länsstyrelsen kräver att bolag undersöker gifttunnorna – utfärdar föreläggande

Publicerad

Länsstyrelsen Västernorrland har beslutat om ett föreläggande mot Bygglim Sverige AB om de 23 000 gifttunnor som finns på havsbotten utanför Medelpadskusten.

Nu har företaget 18 månader på sig att genomföra undersökningar som ska kartlägga hur stor risk för människors hälsa och miljö som tunnorna utgör.

Fortum Ljunga Kraft AB, Bygglim Sverige AB och Inovyn Sverige AB pekas av Länsstyrelsen Västernorrland ut som ansvariga för gifttunnorna, men inget av företagen har valt att ingå i en frivillig lösning för att genomföra den undersökningsplan som finns sedan tidigare.

På grund av det har Länsstyrelsen nu beslutat om ett föreläggande mot ett av bolagen, Bygglim Sverige AB.

Dumpade gifttunnor

– Det är brukligt att tillsynsmyndigheten väljer att rikta föreläggandet mot en av verksamhetsutövarna, vilket vi valt att göra i det här fallet. Det bolaget har sen rätt att kräva de andra på deras del. Alla tre anses av länsstyrelsen fortsatt solidariskt ansvariga, säger Michael Westin, jurist vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Bygglim har tre veckor på sig att överklaga Länsstyrelsens beslut.

Hör länsjuristen Michael Westin berätta varför Länsstyrelsen har kommit med sitt föreläggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet