• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

En lärare skriver och berättar om hur personal blir slagna med bandyklubbor och bocciaklot. Foto: TT arkiv

Lärare berättar: ”Vi har blivit bitna, slagna och sparkade”

Uppdaterad
Publicerad

Lärare som blir slagna och bitna, elever som blivit trakasserade och skolor som inte anmäler. Många har hört av sig och berättar om sina egna upplevelser av hot och våld i skolan.

Efter SVT Västernorrlands granskning är det många lärare och elever som mejlat redaktionen för att dela med sig av egna erfarenheter.

En lärare berättar om otrevliga föräldramöten: 

”Föräldrar har varit obehagliga vid möten och hotat om olika saker. De ska se till att jag försvinner från skolan etc...” .

Samma lärare fick en ölflaska kastad mot sig av en elev efter skoltid.

Rektor ville inte anmäla

En annan lärare,  som också blivit hotad, berättar att rektorn inte ville göra någon anmälan: 

”... antagligen för att slippa jobbet med anmälan och för att skolan inte skulle hängas ut.” 

En tredje lärare beskriver att problemen även finns i de lägre åldrarna: 

”Vi har blivit slagna av skohorn, bandyklubbor, bocciaklot, blivit avrivna våra tröjor och bitna och sparkade och slagna av utåtagerande elever.” 

Ringde in kompisgäng

För en högstadielärare, blev det riktigt obehagligt efter att han varnat en stökig elev i årskurs åtta: 

”Till sist bad jag den eleven att lämna klassrummet. Han ringde sedan in ca 40 kompisar som stod bakom honom som skulle se när han skulle slå mig.” 

Han klarade sig från att bli misshandlad, men berättar att lärare ofta blir slagna på den aktuella skolan. Läraren har nu bytt skola, men oroar sig fortfarande för att eleven och hans gäng ska komma efter honom och hans familj.

Utfrysning och mobbning

Några anser att det är föräldrarna som misslyckats med att uppfostra sina barn, andra menar att problem med hot och våld beror på invandringen.  

Även elever har hört av sig: 

”Jag har upplevt trakasserier, sexism, sexuella ofredande och nedsättande ord. Utfrysning, mobbning av både elever och lärare.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer