Foto: Sandra Petersson

Lärarutbildningarna på Mittuniversitetet kritiseras i ny granskning

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av lärarutbildningarna vid Mittuniversitetet får godkänt när Universitetskanslerämbetet presenterade sin nya granskning under tisdagen. Brist på kompetent personal och undervisning på distans är två av problemen.

Det var inget muntert betyg som Universitetskanslerämbetet (UKÄ) levererade i sin granskning av landets lärarutbildningar. Ungefär hälften av landets 67 förskollärar- och grundlärarutbildningar håller hög kvalitet, resten ifrågasätts. Ingen av de fyra granskade utbildningarna på Mittuniversitet får godlänt.

– Vi har ju delvis känt till de här bristerna sedan tidigare och har redan en del förändringar på gång säger Peter Degerman, kvalitetsansvarig på lärarutbildningarna vid Mittuniversitetet.

Kritik mot distansundervisningen

UKÄ pekar bland annat på brist på kompetent personal och för dålig koppling mellan forskning och utbildning. Och inte minst universitetets distansundervisningar får hård kritik. Systemet med en vecka på campus och sedan fyra veckors distansstudier är otydlig och skapar problem enligt granskningen.

– Ja, det är en svag punkt. Vi håller på att se över det, exempelvis måste även distansveckorna schemaläggas. Dessutom planerar vi att skapa lärcentran på olika håll i vårt upptagningsområde säger Peter Degerman.

Vill skapa nya lärcentran

Med lärcentran menas att den del av utbildningen som inte bedrivs på campus ska studenterna kunna samlas nära sin hemort för att få utbildning i en studiegrupp, kanske med lärare på plats.

– Granskningen syftar inte till att dra in vår examensrätt utan till att förbättra utbildningarna och det välkomnar vi säger Peter Degerman, kvalitetsansvarig för Mittuniversitetets lärarutbildningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.