Doppstopp i Lomsjön. Örnsköldsviks kommun har upptäckt algblomning i två badsjöar i kommunen. Foto: Fredrik Forsgren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Larm om algblomning i badsjöar

Publicerad

Algblomning har noterats från både Lomsjön och Lill-Hattsjön i Örnsköldsviks kommun. I synnerhet barn och husdjur rekommenderas att hålla sig borta från vattnet.

Soligt och lugnt väder är idealiska förutsättningar för algblomning, som består av ansamlingar av små alger eller bakterier. Vissa alger kan producera gifter som framför allt barn och husdjur som hundar och katter är extra känsliga för.

Örnsköldsviks kommun går nu ut med information om att algblomning hittats i både Lomsjön strax nordväst om centralorten och i Lill-Hattsjön vid Flärke, Gideå. Vid bägge sjöarna finns badplatser.

Undvik bad

Miljö- och hälsoenheten rekommenderar att man inte badar i sjöarna och djur bör hållas borta så de inte dricker av vattnet eller slickar på päls och tassar efter bad.

Den som ändå badar i vattnet bör efteråt duscha i rent vatten och tvätta sig noga.

Vanliga symptom efter kontakt med giftalger är hudutslag, klåda, ögonbesvär, huvudvärk och magsjuka. Större mängder gift kan ge feber, muskelsvaghet samt påverkan på lever och njurar. Då bör man söka vård direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer