Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningstjänsten om flygolyckan: ”Vi gör allt vi kan i nuläget” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Flygplan sjönk i sjö efter nödlandning

Uppdaterad
Publicerad

SOS larmades vid 14-tiden på tisdagen om en flygolycka söder om Sundsvall. En person hade sett ett mindre plan gå ner i sjön Öjen i södra Njurunda. Två personer befann sig i planet – en person är förd till sjukhus och den andra personen hittades senare död i vattnet av dykare.

Enligt inre befäl vid räddningstjänsten har ett mindre flygplan landat på sjön och sedan sjunkit. Tre ambulanser och nio räddningsfordon kallades till olycksplatsen. På vattnet syntes vrakdelar.

– Det är ett mindre sportflygplan som av okänd anledning fått gå ner för nödlandning här, säger Fredrik Edlund vid Räddningstjänsten till SVT.

Vittne passerade i bil

Händelsen uppmärksammades av en privatperson som passerade i bil och larmade Sjö- och flygräddningscentralen.

– Två personer satt på planet, sedan sjönk planet och personerna hamnade i vattnet, enligt observatören, berättar Lars Blom på Sjö- och flygräddningscentralen.

Enligt vittnesuppgifter försökte bägge personerna simma mot land men att den ena försvann under vattenytan.

– Två personer befann sig i planet och vi har fått upp en, den andre saknas, sade Thomas Hansson vid räddningstjänsten Medelpad.

Hittad död av dykare

Vid 20.30 avslutade räddningstjänsten insatsen på platsen och vid 23.45 meddelar polisen att en person hittats död i vattnet av dykare. Anhöriga är underrättade.

Den person som räddats ur vattnet har förts med ambulans till sjukhus, vid liv men kraftigt nedkyld.

Nytt bärgningsförsök

Bärgningen av flygplansvraket misslyckades och det har åter sjunkit till botten. Ett nytt försök kommer troligtvis påbörjas under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygolycka i Njurunda

Mer i ämnet