Larm om lågt grundvatten

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt låga grundvattennivåer för att vara i juni månad. Den långvariga torrperioden ända sedan slutet av april är orsaken till situationen. Delar av Västernorrland tillhör riskområdena i landet, enligt experterna.

Det skulle behövas regn hela juli för att återställa grundvattennivåerna till det normala, det konstaterar SGU, Sveriges geologiska undersökning som kontinuerligt läser av nivåerna runt om i landet.

Det är just nu ovanligt låga grundvattennivåer i Sverige för att vara i slutet på juni. Bland de platser med lägst nivå i landet återfinns ett stråk som sträcker sig från östra Medelpad och mot nordväst. Det handlar då om nivåer i de små vattenmagasinen.

– För de som har egen brunn har vi sett en snabb förändring med snabbt sjunkande grundvattennivåer, säger Bo Thunholm. hydrogeolog på SGU.

Har du egen brunn – se upp!

– Har man egen brunn är det väldigt viktigt att man försöker hålla koll på utvecklingen nu. Om man vet att man tidigare har haft problem så finns det all anledning att vara försiktig med konsumtionen, säger han.

– Och bor man i kustnära områden så finns det viss risk för saltvatteninträngning. Det är något man behöver vara extra observant på.

Den bakomliggande förklaringen till krisläget det varma och torra vädret under maj månad.

Värre förra året

Generellt sett är det framförallt de södra delarna av landet som har just nu har väldigt låga grundvattennivåer, menar Bo Thunholm, 

Men även om läget är allvarligt denna sommar, så var det faktiskt värre förra året enligt Thunholm. 

Då var det även ovanligt låga vattennivåer i de stora grundvattenmagasinen – alltså inom den kommunala vattenförsörjningen.

Där är vattennivån i stort sett på normala nivåer för årstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.