Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Kenneth Bergquist mer om hur myndigheten gått vidare med ärendet. Foto: SVT

Larm om sexofredanden inom polisen i Västernorrland – vågar inte peka ut kollega

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnliga polisanställda i Västernorrland uppger att de ofredats sexuellt av en kollega, men de vågar inte anmäla. ”Det är inte värt det” uppger en av dem.

Det var i en enkät om arbetsmiljön som en av de polisanställda i Västernorrland uppgav att hon blivit sexuellt ofredad. När hon tillfrågades om vad som hänt berättade hon att kollegans sexuella ofredanden pågått under sju års tid. Den manliga kollegan hade skickat nakenbilder på sig själv men också tafsat på kvinnan. Under senaste året hade det oönskade beteendet upphört och kvinnan uppgav att hon trodde att någon annan anmält mannen.

Vägrar peka ut mannen

En förundersökning gällande sexuellt ofredande inleddes men kvinnan vägrade i förhören anmäla kollegan eller uppge dennes namn. Hon menar att det mannen gjort är helt fel men att hon inte vill vara den som ser till att han blir avskild från sin tjänst. Hon säger i förhören att hon sett på nyheterna att de som anmält ofta råkar mer illa ut än de som misstänks och hon vill inte berätta mer i detalj vad mannen gjort, vem han är eller vilka som har sett vad som hänt.

När förhörsledarna pekar på det faktum att hon faktiskt arbetar på en myndighet som har till uppgift att förebygga och utreda brott säger kvinnan att hon är medveten om det men att hon inte känner att det är värt det.

Under utredningen av kvinnans uppgifter framkom att ytterligare en kvinnlig polisanställd fått ta emot oönskade nakenbilder från samme man. Inte heller denna kvinna ville göra någon anmälan.

Utredningen läggs ned

Eftersom kvinnorna vägrar medverka i utredningen lades förundersökningen mot mannen ner. Nu ska det berörda lokalpolisområdet ha särskilda genomgångar med alla anställda om riktlinjerna mot kränkningar.

– Vi har pratat med den här personen som vi förstått att det handlar om, som alltså inte varit formellt utpekad. Till en del handlar det om en jargong som gått alldeles för långt och vi ser väldigt allvarligt på det, säger polisområdeschefen Kenneth Bergquist till Nyhetsbyrån Siren.

I klippet berättar Kenneth Bergquist mer om hur myndigheten gått vidare med ärendet.

Hör av dig till oss på SVT Nyheter Västernorrland om du vet mer om händelsen. Mejl: vasternorrland@svt.se Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.