Här berättar hon för SVTs reporter om hur hon ringde och vädjade om hjälp. Hennes larm avfärdades och först när det var för sent kom polisen.

Avfärdade hennes vädjan om hjälp – nu misstänks larmpersonal för brott

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer riskerar att åtalas för tjänstefel efter larmhaveriet i Härnösand i våras. Flera vid polisens regionledningscentral har delgivits misstanke om brott.

Det rör sig om flera personer som delgivits misstanke om tjänstefel efter att den unga kvinnan ringde och vädjade om hjälp.

Trots att kvinnan tidigt larmade om en knivbeväpnad man i lägenheten kom det att dröja en och en halv timme innan polisen kom till adressen. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet och även internt har polisen startat en utredning om varför larmet inte togs på allvar.

Larmhaveriet

Flera misstänkta

Redan i somras inledde åklagarmyndigheten en förundersökning om tjänstefel vid polisens regionledningscentral.

– Vi har förhört de larmoperatörer och de ansvariga befäl som var delaktiga vid händelsen jag kan på grund av förundersökningssekretess inte berätta vilka som misstänks för brott. Jag kan däremot bekräfta att det rör sig om flera individer, säger Mats Sandahl som är utredare vid polisens särskilda utredningar.

”Snälla, skynda er”

SVT Västernorrland har tidigare granskat vad som hände den där morgonen i våras när en ung kvinna ringde polisen och vädjade om hjälp. Hon berättade under larmet om den knivbeväpnade mannen som fanns i lägenheten och som hotade att döda hennes vän. ”Snälla, skynda er”, vädjar hon under larmsamtalet.

Polisen anländer först en och en halv timme senare. Då har hon själv våldtagits två gånger och hennes vän ligger döende på toaletten.

Larmet avfärdades

Det har i efterhand visat sig att den lokala Härnösandspolisen aldrig larmades ut när kvinnan ringde och bad om hjälp. Vid polisens larmcentral i Umeå hade man inte lyckats lokalisera adressen trots att kvinnan upprepar den vid flera tillfällen under samtalet. Slutligen avfärdas hennes larm som ”inte troligt” och polisen i Härnösand får inget veta.

Larmcentralens agerande är nu föremål för en förundersökning om tjänstefel.

Hot om fängelse

Förundersökningsledare är chefsåklagare Elisabeth Brandt vid särskilda åklagarkammaren. Hon vill inte kommentera utredningsläget, men bedömer att ett beslut i åtalsfrågan inte är långt borta.

För tjänstefel finns böter och fängelse i straffskalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmhaveriet

Mer i ämnet