Polistejp spärrar ingången till bostaden i Härnösand där en man knivhöggs till döds och en kvinna våldtogs flera gånger i maj i fjol. Foto: SVT

Härnösandsmordet: Dömde 23-åringen vill gå till HD

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige mannen dömdes till livstids fängelse i både tingsrätten och hovrätten för mordet på en 19-åring i Härnösand i våras.

Nu vill han få målet prövat i Högsta domstolen.

19-åringen som kom från en mindre ort i Hälsingland och gick gymnasiet på distans i Härnösand knivhöggs under en efterfest på ett studentboende. Samma dygn greps en 23-åring som förutom för mordet misstänktes för en rad ytterligare brott – bland annat två våldtäkter mot en och samma kvinna, varav en under knivhot.

I både tingsrätten och hovrätten dömdes han till livstids fängelse. Men nu vill han alltså försöka driva frågan till Högsta domstolen.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Yrkar avslag för skadestånd

Hans offentliga försvarare, Härnösandsadvokaten Elina Eliasson, skriver i sin inlaga till Högsta domstolen att hon yrkar att HD efter meddelande av prövningstillstånd och med ändring av hovrättsdomen frikänner hennes klient från ansvar för mord, försök till grov misshandel, grovt olaga hot samt ett fall av våldtäkt.

Hon yrkar också att HD avslår skadeståndsyrkandena bland annat från mordoffrets anhöriga och sänker skadeståndet för den kvinna som mannen dömts för två våldtäkter på.

Tidsbestämt straff

23-åringen har medgett ett fall av våldtäkt och om han skulle frias från de övriga brott han dömts för i hovrätten – inklusive mordet – yrkas ett tidsbestämt fängelsestraff.

Om även Högsta domstolen kommer fram till att 23-åringen orsakat 19-åringens död bör han enligt advokaten dömas för dråp, som också ger ett tidsbestämt straff.

HD ska nu ta ställning till 23-åringens ansökan om prövningstillstånd. Beslut meddelas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord och våldtäkt i Härnösand

Mer i ämnet